Wata cukrowa służy

To też Nowa - Stara Ewangelizacja. Polecam!


Maryla Rodowicz, podczas świętowania 50 lecia pracy artystycznej, przypomniała nam tekst znanej piosenki: „(…) że najbardziej mi żal: kolorowych jarmarków, blaszanych zegarków, pierzastych kogucików, baloników na druciku, motyli drewnianych, koników bujanych,cukrowej waty i z piernika chaty”. Wielu z nas wspomina swoje dzieciństwo w kolorze i smaku powyższych słów z refrenu piosenki „Kolorowe jarmarki”. Nie było wtedy smartfonów, tabletów, gier komputerowych, samotności w sieci. Ale były kolorowe jarmarki, rodzinne odpusty, uroczyste obiady, obwarzanki, no i oczywiście cukrowa wata!

Podczas półkolonii „Owocowe Wakacje” (z pomysłu otwartej na natchnienia Ducha Świętego p. Sylwii Maćkiewicz), pojawił się klaun z maszyną do robienia waty cukrowej. Dzieci były zachwycone. Widziałem ten błysk w oczach uczestników  Owocowych Wakacji. Ustawiła się długa kolejka i niektóre z dzieci podchodziły po kilka razy po watę. To chyba Duch Święty dał mi pomysł, aby taką maszynę do robienia waty cukrowej kupić dla parafii. I tak się stało. Przeszkoliliśmy kilka ekip i maszyna stała się oswojona. 

Zapracowała już na siebie i zarabia na dobre i szlachetne cele. Na odpuście św. Rocha zarobiła ponad 600 zł na potrzeby duszpasterstwa dzieci i młodzieży, poczęstowała watą na deser księży na obiedzie odpustowym. Na dożynkach pracowała na pomoc w rehabilitacji druha Maćka, który uległ poważnemu wypadkowi. Podczas XVII Dnia Papieskiego będziemy kręcić watę cukrową dla św. Jana Pawła II i Jego stypendystów.

Niby zwykła maszyna, a ile daje radości, spełnia marzenia, przyciąga dzieci i dorosłych do kościoła, pomaga w potrzebie. To też kolejny owoc Ducha Świętego. 

Mt 18: „Kto właściwie jest największy w królestwie niebieskim?”. On przywołał dziecko, postawił je przed nimi i rzekł: „Zaprawdę, powiadam wam: Jeśli się nie odmienicie i nie staniecie jak dzieci, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego. Kto się więc uniży jak to dziecko, ten jest największy w królestwie niebieskim.”

Zapraszam więc na watę cukrową, która służy Nowej Ewangelizacji.

Zgodnie z art. 8 ust. 1 Dekretu ogólnego w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych w Kościele katolickim wydanym przez Konferencję Episkopatu Polski w dniu 13 marca 2018 r. (dalej: Dekret) informuję, że:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Diecezja Płocka z siedzibą przy ul. Tumskiej 3 w Płocku, reprezentowana przez Biskupa Diecezjalnego Piotra Liberę;
  2. Inspektorem ochrony danych w Diecezji Płockiej jest ks. Dariusz Rogowski, tel. 24 262 26 40, e-mail: inspektor@diecezjaplocka.pl;
  3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu zapewnienia bezpieczeństwa usług, celu informacyjnym oraz pomiarów statystycznych;
  4. Przetwarzanie danych jest niezbędne do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią, z wyjątkiem sytuacji, w których nadrzędny charakter wobec tych interesów mają interesy lub podstawowe prawa i wolności osoby, której dane dotyczą, wymagające ochrony danych osobowych, w szczególności, gdy osoba, której dane dotyczą, jest dzieckiem;
  5. Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych jest Diecezja Płocka oraz Redaktor Strony.
  6. Pani/Pana dane osobowe nie będą przekazywane do publicznej kościelnej osoby prawnej mającej siedzibę poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
  7. Pani/Pana dane osobowe z uwagi na nasz uzasadniony interes będziemy przetwarzać do czasu ewentualnego zgłoszenia przez Pana/Panią skutecznego sprzeciwu;
  8. Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania zgodnie z Dekretem;
  9. Ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do Kościelnego Inspektora Ochrony Danych (adres: Skwer kard. Stefana Wyszyńskiego 6, 01-015 Warszawa, e-mail: kiod@episkopat.pl), gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy Dekretu;
  10. Przetwarzanie odbywa się w sposób zautomatyzowany, ale dane nie będą profilowane.

 


Opuść stronę